Trupa de teatru “Cutezătorii”

Festivalul anual de teatru ”Mereu tânăr”

Trupa de teatru “Cutezătorii”

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” a început în luna mai 2011, derularea proiectului “Clubul Pensionarilor”. Proiectul a cuprins: cursuri de calculatoare, de învăţarea limbii engleze, clubul de lectură şi constituirea unei trupe de teatru de amatori.
Cele 11 persoane care s-au înscris la Trupa de teatru au format în scurt timp o echipă. Bibliotecara Liana Resteanu a lucrat cu această echipă ca un veritabil regizor şi dintr-un grup eterogen, a creat o trupă de teatru cu numele “Cutezătorii”, care au trecut cu uşurinţă din scaunul de spectator pe scenă. Munca nu este deloc uşoară, repetiţiile se desfăşoară de 2-3 ori pe săptămână.
Trupa de teatru “Cutezătorii” a debutat cu spectacolul “Gaiţele”, o adaptare după piesa lui Al. Kiriţescu cu care s-a prezentat la Noaptea bibliotecilor pe 1 octombrie 2011, în sala Nicolae Romanescu a Bibliotecii Aman.
Încurajaţi de aprecierile publicului, a pregătit încă un spectacol de comedie “A murit Bubi”, o adaptare după Tudor Muşatescu. În 2013 a mai adăugat în repertoriu încă o piesă din clasicii noştri, “Titanic vals” de Tudor Muşatescu.

În cei doi ani de la înfiinţare, “Cutezătorii” au dat spectacole nu numai în cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, ci şi la la Conferinţa Asociaţiei Bibliotecarilor desfăşurată la Braşov, la Teatrul Liric „Elena Teodorini” în cadrul Zilelor Craiovei, la Penitenciarul din Craiova, la Casa de Cultură din comunele Castranova, Vîrvor şi Coşoveni şi la două ediţii ale Festivalului Internaţional de Teatru Krastyo Pishurka, desfăşurat în oraşul Lom, Bulgaria.

Luând în considerare succesele repurtate de trupă, directorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” a lansat ideea organizării unui festival de teatru care să reunească trupe formate din pesionari, dar să şi încurajeze alte biblioteci să ne urmeze. Astfel, la data de 5 noiembrie 2013 a început prima ediţie a Festivalului “Mereu tânăr” la care au participat trupe de amatori formate nu numai de pensionari, ci şi din tineri. Până la urmă, teatrul este o formă a artei care reuneşte oameni de toate vârstele şi de toate ocupaţiile.

Timp de două zile, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional Elena Cuza s-a desfăşurat un adevărat maraton de teatru, spre deliciul publicului. Trupa „Arlechin” a Bibliotecii Judeţene „G.T.Kirileanu” din Piatra Neamţ a jucat piesa Şefele adaptare după Werner Schwab, urmând Gaiţele adaptare dupa Al. Kiriţescu jucată de “Ambiţioşii” Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” Brăila. Cercul dramatic “Barbu Ştefănescu Delavrancea” Bucureşti ne-a oferit O vizită de neuitat – dramatizare după I.L.Caragiale, urmând ca trupa “Cutezătorii” a Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” Dolj să încheie cu piesa Titanic vals – adaptare după Tudor Muşatescu.
Spectacolele au fost jurizate de către prof.univ.dr. George Sorescu – critic şi scriitor, Alina Rece – regizor de teatru şi prof.dr. Nicolae Bălaşa – scriitor şi dramaturg.
Pe lângă spectacole, noi, ca gazde, am oferit participanţilor un program variat care a cuprins vizitarea bibliotecii, turul pietonal al Pieţii Mihai Viteazul, o vizitarea secţiilor de Ştiinţe ale Naturii şi Etnografie şi Folclor ale Muzeului Olteniei, cunoaşterea lăcaşurilor de cult ale Craiovei, în special Catedrala Sfântul Dumitru şi o plimbare în Parcul Romanescu. Oaspeţii au foarte impresionaţi nu numai de oraşul nostru, ci şi de organizarea festivalului, declarând că vor vota Craiova- capitală culturală europeană, mai ales că, prin acest eveniment, ne-am adus şi noi contribuţia în susţinerea acestui proiect.

În ultima zi, 7 noiembrie, a avut loc festivitatea de premiere a trupelor. Juriul a înmânat diplomele în Sala Nicolae Romanescu a Bibliotecii Judeţene Aman într-o atmosferă destinsă, cu promisiunea că după cum a pornit, festivalul pare să aibă o viaţă lungă. Pe toată durata lui, festivalul a fost mediatizat de televiziunile şi ziarele locale, iar publicul a fost încântat de ideea organizării unui asemenea eveniment.

Aceasta este, până acum, mica istorie a trupei, ai cărei membri au fost în decursul acestor ani:
Antoaneta Cârstea, Ciobanu Ioana, Iuliana Firan, Elena Găină, Dan Constantin Nichita, Elena Betolian, Sever Tupangiu, Doli Hagianu, Stela Bucur, Iulia Popa, Marin Zdrenghea, Mădălina Popescu, Maria Crişu
Coordonator: bibliotecar Liana Resteanu