“Muzeul Cărții și Exilului Românesc” se înființează la Craiova!

Finanțarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc” a fost votată in bugetul Consiliului Județean Dolj pentru anul 2017.
Întrată în administrarea Bibliotecii “Alexandru și Aristia Aman”, Casa Dianu, monument istoric impunător al Craiovei, a primit undă verde în privința lucrărilor de consolidare și reabilitare. Nu mai puțin de 4,5 milioane de euro vor fi investite în acest obiectiv prin Prgramul Operațional Regional (POR).
Valoarea de patrimoniu a imobilului, precum și potențialul său istoric inestimabil vor fi valorificate și, implicit, redate circuitului cultural și turistic prin atribuirea unei funcții pe măsura istoriei acestui monument istoric – “Muzeul Cărții și Exilului Românesc”.
Încăperile clădirii, de un rafinament și o eleganță comparabile cu încintele Muzeului de Artă din Craiova, vor intra într-un amplu proces de reabilitare cu respectarea tuturor detaliilor de epocă.
“Muzeul Cărții și Exilului Românesc” va avea în componența sa săli de expoziții permanente și temporare pentru adulți și copii, săli de concerte, săli multimedia, spații de lectură și de petrecere a timpului liber. Muzeul va reuni cele mai valoroase fonduri de carte și documente pe care le deține Biblioteca Aman, majoritatea intrate în posesia bibliotecii în anii trecuți. Lucrările și toate celelalte materiale donate de academicianul Basarab Nicolescu, constituite în momentul de față în “Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu” vor fi nucleul dur al Muzeului. Pachetul Mircea Eliade, nu mai puțin de 28 de dosare cuprinzând lucrări în manuscris, dactilograme și, cel mai important, singurele file în limba română (112) ale Jurnalului pentru anul 1950, vor fi, de asemenea, parte din colecția noului Muzeu. Acestora li se vor adăuga donațiile academicienilor Dan Berindei și Dinu C. Giurescu.
Ceea ce părea foarte greu de realizat în urmă cu câțiva ani, atunci când destinul Casei Dianu părea să fie, invariabil, sortit uitării, va deveni realitate într-un orizont de timp rezonabil (timpul estimpat pentru finalizarea lucr este 22 luni). Dând dovadă de viziune, Lucian Dindirică, managerul bibliotecii noastre, a crezut cu tărie în conceptul și ideea constituirii acestui muzeu. Susținerea și implicarea manifestate de președintele Consiliului Județean Dolj, domnul Ion Prioteasa, precum și de întreg aparatul de specialitate al aceleiași instituții, au făcut posibilă obținerea finanțării europene și, în cele din urmă, reglementarea ultimelor detalii înaintea demarării lucrărilor propriu-zise. Votul unanim exprimat astăzi vine să întărească sprijinul oferit de Consiliul Județean Dolj pentru realizarea acestui obiectiv.
Practic, alături de imobilul Centrului Transfrontalier de informații și comunicații Dolj-Vratsa, clădire de patrimoniu revitalizată și inaugurată în cursul anului trecut, Biblioteca Aman va reda comunității o altă casă monument istoric – “Muzeul Cărții și Exilului Românesc”.
muzeul-cartii