Invitație la lectură!

Din seria de ebook-uri, vă recomandăm câteva cărți: click pe titlul cărții și… Lectură plăcută!


inimi_cicatrizateMax Blecher. Inimi cicatrizate

Romanul Inimi cicatrizate de Max Blecher narează debutul bolii şi experienţa sanatoriului din Berck-sur-Mer (Franţa) trăite de autor. Depistat cu tuberculoză osoasă la vertebre (sau morbul lui Pott), care produce măcinări ale oaselor şi abcese purulente ce trebuie curăţate cu eter, uneori pe viu, protagonistul romanului, numit Emanuel, devine pensionar al sus-menţionatului sanatoriu, unde întâlneşte numeroşi pacienţi ce suferă de aceeaşi boală.
Cu trunchiul fixat în ghips, întins pe o gutieră, un fel de targă cu roţi, tânărul trăieşte un simulacru de viaţă, în care totul trebuie să se ajusteze la condiţia de infirm. Între cei de-o seamă cu el, tineri mutilaţi de boală, ce îşi duc existenţa în carcase de ghips, se stabilesc legături de simpatie sau antipatie şi chiar iubirea îşi găseşte calea: eroul trăieşte o relaţie erotică, în limitele impuse de boală, cu o fostă pacientă însănătoşită şi o prietenie delicată faţă de o tânără ce moare sub ochii lui; se plimbă cu trăsura în mica staţiune sau pe ţărm, “evadează” câteva săptămâni, locuind cu chirie într-o vilă pe malul mării. În final, cu speranţa însănătoşirii, este transportat cu trenul în Elveţia, la un alt sanatoriu.
Aspectele patologice sunt privite cu luciditate, fără patimă, iar romanul face din boală un cadru, nu o temă centrală. Tema este, desigur, condiţia umană. Moartea există pretutindeni, întâlnirea cu ea este doar o chestiune de timp şi fiecare om se străduieşte să-şi joace, după puterile sale, cărţile pe care destinul i le-a pus în mână.


romania_in_7_gesturi
Radu Paraschivescu. România în 7 gesturi

Aşa cum ne-a obişnuit în cărțile publicate anterior, personajele lui Paraschivescu sunt publice, arhicunoscute şi considerate a fi „modele“. Cartea se doreşte a fi o satiră la adresa modelelor umane şi a comportamentului lor în spaţiul public.
Volumul se citeşte extrem de uşor datorită scrierii accesibile, fiind structurat în şapte capitole, incepând cu portretizarea omului de televiziune Mihai Tatulici, trecând, apoi, prin măsurile excepționale ale conducătorilor Statului în timpul Mineriadelor, iar la final aducându-l în prim-plan pe nimeni altul, decât pe Corneliu Vadim Tudor. Autorul nu vrea să descrie aceste persoane/personaje în esenţa lor, ci tipul de comportament pe care acestea îl au în spaţiul public.
Așadar o lectură minunată, cu un limbaj extrem de acid, dar și comic în același timp, o carte care vă va surprinde plăcut !


divina_comedieDante Alighieri. Divina comedie

Divina comedie este una dintre cele mai frumoase opera ale literaturii lumii.
Vast ca întindere, acest poem epic este alcătuit din trei părţi: Infernul, Purgatoriul şi Paradisul.
Poemul a fost scris de Dante în timpul exilului său, între anii 1304 şi 1321.
Divina comedie povesteşte călătoria imaginară a lui Dante în cele trei lumi ale “vieţii de apoi”, în care se proiectează binele şi răul lumii terestre.
Dante este unul dintre primii poeţi a căror operă face obiectul unui curs universitar.
W.B. Yeats spune că opera lui Dante reprezintă “imaginaţia principală a creştinătăţii” iar T.S. Eliot “Dante şi Shakespeare împart lumea modernă între ei. Nu există altreilea”.
Călătorind în lumea imaginară a “vieţii de apoi”, Dante duce cu sine toate sentimentele şi pasiunile celor vii, trage după el – cum s-a scris – tot pământul.


marele_gatsby
F. Scott Fitzgerald. Marele Gatsby

„Marele Gatsby” este una dintre cele mai puternice și mai tulburătoare povești de dragoste din întreaga literatură a sec. XX-lea, scrisă în 1925 de Scott Fitzgerald.
Acțiunea se desfășoară în America anilor `20, perioadă a prohibiției, jazz-ului și a emancipării femeilor și ne prezintă povestea tânărului Gatz care își schimbă viața, devenind din student la Oxford, gangster, traficant de alcool și apoi milionarul Jay Gatsby.
Tânărul Nick Carraway, un tânăr doritor să-şi împlinească destinul american, se intersectează în drumul său cu Jay Gatsby și ne împărtășește istoria unui personaj remarcabil al Americii secolului trecut… un pământ prosper, dar cu reguli haotice, o societate a abundenţei, a plăcerilor şi a faimei.
„Marele Gatsby” ilustrează povestea de iubire dintre Gatsby (în trecut, sărac) și Daisy, căsătorită acum cu Tom , poveste, care se dovedește a fi imposibilă, tragică, plină de nostalgia unui vis neîmplinit, prea mult așteptat și spulberat odată atins, o carte despre visul american care nu durează o veșnicie.


Sari la conținut