Ghidul utilizatorului în Catalogul online al Bibliotecii Judeţene ”Alexandru și Aristia Aman”
Cum mă înregistrez în Catalogul ON-LINE al Bibliotecii Judeţene Aman?
Accesați Catalogul On-line al bibliotecii aici: [CATALOG ON-LINE]
1. Apăsaţi butonul Intră în cont pentru a vă putea înregistra.
2. În dialogul de autentificare, introduceți Nume utilizator și Parolă în spațiile destinate.
Pentru Catalogul on-line, numele de logare este de forma – iniţiala prenumelui şi numele – ambele scrise cu litere mici şi legate între ele.
Ex: dacă numele utilizatorului este Florin POPESCU, numele de logare este fpopescu.
Important: Cereţi bibliotecarului care vă înscrie, ID-ul de logare în Catalogul On-line al sistemului.
Parola este definită în Catalogul On-line al BJ Aman ca fiind data naşterii, iar forma va fi de tipul anlunazi (AAAALLZZ), legate şi fără nici un semn între ele.
Ex: 20000130 (persoana este născută in ziua de 30 ianuarie 2000).
3. Apăsaţi butonul Continuă sau Renunță în cazul în care doriți să suspendați procedura de înregistrare.
ATENŢIE! În cazul în care ați introdus greșit Numele sau Parola, sistemul va genera un mesaj de avertizare. Veți fi nevoit să introduceți Numele şi Parola din nou.
ATENȚIE! Nu este necesar să vă înregistraţi în cazul în care nu aveți nevoie de rezervări de carte, verificare cărţi împrumutate sau verificare termen de restituire carte.
Restabilirea parolei
În cazul în care ați uitat parola, puteți să o restabiliți prin accesarea butonul Ai uitat parola?
Sistemul vă va redirecționa către pagina de schimbare a parolei unde veți fi nevoit să introduceți Nume utilizator și Email după care veți apăsa butonul Schimbă parola.
Pe contul de email-ului al dvs. va fi expediat un mail care vă va ghida către fereastra de setare a parolei.
În cazul în care ați introdus Nume utilizator sau Email greșit, sistemul va genera un mesaj de avertisment: Înscrieţi-vă numele de logare şi parola.
Ajutor
Dacă pe parcursul înregistrării ca utilizator sau dacă aveţi întrebări referitoare la modul de funcţionare al sistemului puteţi accesa butonul Ajutor amplasat în partea stânga-sus a aplicației de înregistrare în Catalogul On-line.
Căutări simple şi avansate în Catalogul On-line TINREAD al Bibliotecii Judeţene Aman
Pentru căuta un document în Catalogul On-line al Bibliotecii Judeţene Aman, accesaţi pagina de web a bibliotecii la adresa www.aman.ro. Faceţi click pe secţiunea Catalog Online.
Lansarea unei căutări simple
Apăsaţi meniul Căutare Simplă. Tastați cuvântul cheie sau expresia dorită și accesați butonul Caută.
Sistemul va realiza căutarea și va afișa rezultatele.
Căutarea Simplă vă permite să căutați în catalogul bibliotecii, utilizând cuvinte cheie sau expresii. La căutarea simplă și returnarea datelor, sistemul va ține cont de relevanța conținutului, corectitudinea introducerii datelor, sinonimele disponibile, cuvintele asociate, ierarhiile tezaurelor.
Auto-sugestie
Catalogul On-line vă ajută la completarea cuvintelor cheie prin afișarea unei sugestii. Când începeți să tastați un cuvânt, sistemul caută în baza de date și afișează cuvintele disponibile.
Selecția unui cuvânt din listă poate fi efectuată prin navigarea pe listă cu ajutorul butoanelor de pe tastatură (săgeților) Sus și Jos.
Când ajungeți în dreptul cuvântului dorit se va accesa butonul Enter.
Selecția unui cuvânt din listă mai poate fi efectuată şi cu ajutorul mouse-ului.
Lansare Căutare Avansată
Sistemul oferă posibilitatea de a construi căutări pe tipuri de date prin intermediul meniului Căutare Avansată.
Sau prin apăsarea butonului Schimbă cu Căutare Avansată din pagina căutării simple.
Selectați criteriul de căutare din listă, introduceți termenul dorit și apăsaţi butonul Caută.
Construcția căutărilor avansate cu utilizarea operatorilor “Și”, “Sau”, “Și nu”.
“Şi” – Utilizând operatorul Și, utilizatorul poate reduce setul de rezultate returnate din baza de date prin combinarea mai multor criterii de căutare.
Ex: O căutare cu termenul ”Istoria” Și ”Antică”, va returna doar înregistrările în care ambele criterii de căutare sunt prezente.
“Sau” – Spre deosebire de operatorul Și care reduce numărul de înregistrări returnate, operatorul Sau extinde numărul acestora. Acest operator este util în cazul în care doriți să utilizați termeni cu sens identic dar cu ortografiere diferită.
Ex: O căutare pentru un autor Eminescu Mihai Sau Eminovici Mihai, din moment ce ambele forme se referă la același autor.
“Şi nu” – Operatorul Și nu vă ajută să reduceți numărul de înregistrări returnate. Să presupunem că dorim să obținem informații despre Notre Dame University. Căutând Notre Dame Și nu Cathedral sau Notre Dame Și nu Victor Hugo vom elimina înregistrările care nu se referă la termenul Notre Dame University.
Căutarea în surse externe (baze de date compatibile cu sistemul nostru informatic)
În meniul de Căutare Avansată, sistemul oferă posibilitatea de a căuta în surse externe. În partea stângă se află bara cu sursele externe disponibile. Sursa externă poate fi selectată prin bifarea acesteia. Completați criteriile și termenii doriți și apăsați butonul Caută.
Selectarea tuturor înregistrărilor din pagină
Detaliile unei înregistrări pot fi vizualizate prin accesarea titlului înregistrării.
Pentru a putea beneficia de submeniul căutării trebuie să bifaţi în caseta din dreptului numărului curent.
Imprimarea înregistrărilor
Dacă doriţi să imprimaţi detaliile unei înregistrări găsite în baza noastră de date şi aveţi conectată la calculator o imprimantă, urmează să selectați cel puțin o înregistrare. În cazul în care nu aveți înregistrări selectate, sistemul va genera un mesaj de avertizare.
După selectarea înregistrărilor, accesați pictograma.