Biblioteca Aman a donat o colecție de carte românească Centrului Cultural Românesc din Kladovo

Sâmbătă, 20 noiembrie, o delegație alcătuită din bibliotecari ai Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman a fost prezentă la Kladovo (Serbia). Scopul vizitei a fost acela de a dona peste 1700 de volume, cărți și manuale, pentru comunitatea românilor din Kladovo în vederea inaugurării primului Centru Cultural Românesc cu sediul în localitatea sârbească de graniță.

kladovo2

Numărul mare de români cu domiciliul în zona geografică denumită în mod generic Valea Timocului impune o atenție deosebită, un interes sporit față de comunitățile de români din proximitatea țării noastre. Inaugurarea Centrului Cultural Românesc din Kladovo joacă rolul unui veritabil focar de cultură, un centru care să sprijine iradierea, dar și conservarea culturii și limbii românești. Cele câteva sute de mii de români, parte integrantă a poporului sârb, au, de acum, posibilitatea de a se documenta, informa și delecta într-un spațiu eminamente românesc, unul care să vină în întâmpinarea necesităților lor identitare.
Biblioteca Aman sprijină toate proiectele prin care cartea și cultura românească fac potecă spre cele mai îndepărtate comunități de români. Pentru noi, transferul acestei cuprinzătoare colecții de carte românească nu reprezintă un fapt izolat, singular. Am reușit în decursul anilor trecuți să înzestrăm biblioteci sau centre culturale din Spania și S.U.A. Următoarea destinație pe lista noastră este Spania. Asemenea Serbiei, comunitatea de români din Peninsula Iberică este una însemnată, iar ridicarea, dotarea și inaugurarea unui centru cultural românesc reprezintă un sprijin important pe care noi, românii din interiorul granițelor, îl oferim românilor de peste hotare.
Revenind la Serbia și la cărțile și manualele românești care au devenit, nu-i așa, parte a istoriei culturale a locului, trebuie să vă spun că maniera în care gestul nostru a fost receptat la Kladovo, încântarea și satisfacția oamenilor care își doresc o oază de cultură românească, un loc în care se pot informa și documenta, păstrându-și astfel graiul și tradițiile, sunt neprețuite, sunt de-a dreptul emoționante. Lună de lună Biblioteca Județeană găzduiește întâlniri, dezbateri și mese rotunde organizate de studenții craioveni care, în cea mai mare parte, provin din Serbia și Bulgaria, din zone cu preponderență românească. Ne bucurăm să răspundem apelului acestor tineri idealiști și le promitem că vom depune toate eforturile pentru a îmbunătăți situația cultural-identitară a fraților noștri, a românilor de peste Dunăre
, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman.